OO Novo Mesto, 05. 02. 2023

Slovenski kulturni praznik upokojencev OO SVIZ Novo mesto

Na slovenski kulturni praznik smo se upokojenci OO SVIZ Novo mesto že drugič letos podali na pot. Tokrat smo si izbrali našo prelepo Gorenjsko, kjer smo prav 8. februarja obiskali muzeje in galerije v gorenjskih turističnih krajih Bled, Radovljica, Begunje in Kropa, saj takrat muzeji in galerije brezplačno in na široko odprejo svoja vrata obiskovalcem.

Tokrat smo se iz Novega mesta na praznično jutro odpeljali z avtobusom. Bilo nas je kar 42. Popeljali smo se po nekoliko bolj mirni dolini reke Save na očarljivo srečanje s preteklostjo. Najprej smo se ustavili na Bledu. Ob rečici Jezernici, le 200 metrov od Blejskega jezera se nahaja zanimiva Poklukarjeva domačija, ki je preurejena v bogat etnološki muzej. Prijazna in ustvarjalna domačina sta nas v dveh skupinah popeljala po res enkratni razstavi.

Nato smo se zapeljali v srednjeveško Radovljico z dobrimi 6.000 prebivalci, ki je tudi središče istoimenske občine in upravne enote. Zraslo je v 14. stoletju na rečnih terasah nad sotočjem Save Dolenjske in Save Bohinjke. Srednjeveško obzidje z obrambnim jarkom zaokroža edinstvene primere srednjeveške arhitekture v Sloveniji. Tu smo se lahko prosto sprehajali po mestu in si ogledovali znamenitosti: radovljiško graščino, cerkev sv. Petra, Šivčevo hišo, Malijevo hišo s sramotilnim stebrom, Čebelarski muzej, Mestni muzej… in grajski park, pa tudi čas za kavo ali čaj smo si seveda našli.

Naslednji naš postanek je bil v Begunjah. Tam smo si ogledali Avsenikov muzej in se odpeljali še v Kropo, kjer smo si ogledali še Kovaški muzej. Kraj je obiskal tudi naš modernist Oton Župančič, ki je pod globokim vtisom težaškega dela žebljarjev napisal Žebljarsko pesem.

Čeprav je bil dokaj hladen dan, ponekod so nas spremljale tudi snežinke, smo na Gorenjskem preživeli lep praznični dan in se polni novih spoznanj zvečer vrnili v Novo mesto.

 

Marija Andrejčič