OO Novo Mesto, 11. 01. 2024

Ogled Centra Rog v Ljubljani

Upokojenci SVIZ Novo mesto smo si v okviru januarskega srečanja v ponedeljek, 8. januarja, ogledali Rog center v Ljubljani. Odprli so ga konec oktobra in se nahaja na Trubarjevi ulici v treh etažah. Razvil se je na območju nekdanje tovarne koles. Po ukinitvi tovarne so se v praznih prostorih naselile razne marginalne skupine, potem pa se je Mestna  občina Ljubljana odločila, da tam ustvari javni večnamenski objekt, kjer se bodo odvijale najrazličnejše dejavnosti. To se je lani uresničilo in danes najdejo v tem prekrasnem spomeniku kulturne dediščine prostor za ustvarjanje in preživljanje prostega časa najrazličnejše skupine in posamezniki.

Center Rog je kreativno središče, kjer si lahko vse izdelaš sam/a ali ob pomoči spretnih mentorjev in mentoric. V devetih proizvodnih laboratorijih so na voljo tradicionalna ročna orodja kot tudi najsodobnejše tehnologije. Tukaj se od jutra do večera družijo stari in mladi. V prostorih centra se nahaja tudi velika sodobna knjižnica, kavarna, restavracija …

Gostinski in trgovski lokali vabijo obiskovalce s Petkovškovega nabrežja. Poleg restavracije z dnevnimi kosili je v pritličju bistro in delikatesa z vegansko ponudbo, v prvem nadstropju pa kavarna z izhodom na teraso in pogledom na Ljubljanico. V ostalih lokalih so trgovinice, ki ponujajo izdelke domačih oblikovalcev od nakita do oblačil, lahko pa obiščemo tudi trgovino Rog, kjer je na prodaj material za ustvarjanje v delavnicah.

                                                                                      Marija Andrejčič