OO Novo Mesto, 04. 12. 2023

Obisk slovenskega parlamenta

V ponedeljek, 28. novembra 2023, smo si upokojenci SVIZ OO Novo mesto ogledali slovenski parlament. Z vlakom smo se zjutraj odpeljali v Ljubljano. Ob vstopu v parlament sta nas po opravljenem pregledu pričakali dve vodički in nas v dveh skupinah popeljali po stavbi parlamenta.

Državni zbor je najvišji predstavniški in zakonodajni organ v Republiki Sloveniji. Tu poslanci sprejemajo najpomembnejše akte države. Sestavlja ga 90 poslancev državnega zbora, med katerimi sta tudi predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti in 40 delegatov državnega sveta, pa še precej parlamentarnih odborov in komisij. Vodi ga predsednik/predsednica Državnega zbora. Sestajajo se na rednih mesečnih sejah in po potrebi tudi na izrednih. Avgusta ni sej, letos pa so bile kar tri zaradi poplav.

Parlamentarno poslopje so zgradili leta 1959 po zamisli arhitekta Vinka Glanza. Obsega 14.000 kvadratnih metrov uporabnih površin. Pročelje krasi portal. Figure na portalu prikazujejo resnično življenje (družinsko srečo, otroško igro, industrijo …). Avtorja sta akademska kiparja Karel Putrih in Zdravko Kalin. Notranjost pa krasijo mozaiki različnih avtorjev in freska Slavka Pengova, ki ponazarja zgodovino Slovencev od naselitve do konca druge svetovne vojne. Po hodnikih so razvrščeni portreti predsednikov Državnega zbora. Na balkonu smo prisostvovali tudi delu seje Državnega zbora.

                                                                                                  Marija Andrejčič