OO Novo Mesto, 23. 01. 2023

Obisk Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani

V torek, 10. januarja 2023, smo si upokojenci SVIZ OO Novo mesto ogledali Muslimanski kulturni center v Ljubljani. Zjutraj ob osmih smo se zbrali na železniški postaji v Novem mestu in se z novim vlakom odpeljali v Ljubljano. Že pred centrom nas je počakal prijazni vodič, ki nam je podrobno razkazal center.

Ta center je eden najlepših v Evropi, ki je bil odprt leta 2020. Sprejme lahko okoli 1400 vernikov. V kleti objekta so parkirišča, telovadnica, restavracija in predavalnice.

V pritličju je džamija s 40-metrskim minaretom, umivalnica, namenjena obrednemu umivanju pred molitvijo ter izobraževalni, upravni in stanovanjski objekti. Stal je 34 milijonov evrov, od tega so jih 28 donirali Katarci. V džamiji veljajo posebna pravila, ki jih morajo upoštevati vsi obiskovalci. Svoje vedenje morajo uskladiti s pričakovanim vedenjskim vzorcem v sakralnih objektih. Ob vstopu v objekt je potrebno spoštovati svetost prostora (oblačilni kodeks, obutev, snažnost oblačil in osebna higiena ...). V notranjosti prostora in na ploščadi kompleksa ni dovoljeno kajenje in uživanje hrane in pijače, fotografiranje pa je dovoljeno samo z dovoljenjem vodiča.

Po končanem ogledu so nam v restavraciji postregli z izvrstnim kosilom z njihovimi jedmi in pijačo. Ob tej priložnosti velja tudi iskrena hvala naši predsednici Sekcije upokojenih članov SVIZ OO Novo mesto Jožici Unetič.

Marija Andrejčič